#1 12.05.06 15:55

Jutupaun
Kullaketraja

Fileepits

Kas keegi oskab teha või õpetada? Oleks vaja teha Eesti rahvarõivale tanupitsi.

Eemal

#2 12.05.06 16:42

Asti
Kullaketraja

Re: Fileepits

Käsitöö albumis nr 15 õpetatakse fileed tegema.

Eemal

#3 12.05.06 18:35

Anks
Sell

Fileed tegema õpetab 1938 aastal välja antud Eesti Rahvarõivad, autor Helmi Kurrik. Samuti leidsin fileetehnika õpetuse 1977 aasta välja antud vihikute kogumikust, vihikust nr 3 Doppeldurchbruch (välja andja Verlag für die Frau, Leipzig). Tõtt öelda ei hakkaks ma kummagi järgi fileed tegema-õppima.  Mis tanule pitsi vaja on? Äkki leiab mõnes muus tehnikas pitsimustri sellele. Kirjuta, võib olla saan aidata.

Ilus peenike pidada, kuri peenike kududa.
http://www.flickr.com/photos/31394341@N00/

Eemal

#4 12.05.06 22:05

Jutupaun
Kullaketraja

Tegelt vaja seda pitsi Kristiinal. Anks sa tead. Kirjuta talle ise smile

Eemal

#5 13.05.06 08:21

Anks
Sell

Jutupaun kirjutas:

Tegelt vaja seda pitsi Kristiinal. Anks sa tead. Kirjuta talle ise smile

Saatsin talle maili.

Ilus peenike pidada, kuri peenike kududa.
http://www.flickr.com/photos/31394341@N00/

Eemal

#6 15.01.10 18:23

gia
Sell

Tsitaat:
Ise olen oma Kehtna ja osaliselt ka peda lõputöö sellel teemal kirjutanud ja kui oskan anann nõu ka  ja minu arvates on lahe tehnika.
Nii kirjutas Egater 25. November 2005 ühes teises foorumis...

Haaran nüüd sõnasabast:
Mis niidist tehakse ruudulist fileepõhja? Kas teda ka kaubanduses liigub? Kuidas käitub pesumasinas?

Eemal

#7 15.01.10 20:33

egater
Sell

gia kirjutas:

Tsitaat:

Mis niidist tehakse ruudulist fileepõhja? Kas teda ka kaubanduses liigub? Kuidas käitub pesumasinas?

Eksole, peab oma sõnadega ettevaatlik olema smile
Aga tegelikult meeldib  mulle filee endiselt, kuigi väga palju pole seda teinud.
Materjal võrguks peaks olema üsna tugev, et sõlme kokku tõmbamisele vastu peaks. Tegelikult olen ise ühele päevatekile ka villasest lõngast pitsi teinud, aga selleks peab olema veidi harjutanud käsi wink
Aga sobivad praktiliselt kõik heegelniidid jms. Libe ei tohi ka olla ja seega väga lauge keeruga materjalid hästi ei sobi. Ennekõike peab materjali jämeduse valikul lähtuma sellest, mis kasutuse pits leiab ja kui suure võrgusilmaga on tegu.
Olenevalt materjalist peaks siis ka masinpesusobivus olema. Kui muster hiljem põimitakse võrku, siis vast peab veidi ettevaatliku pesuga olema.Aga kui muster tekib võrgu kasvtamistest-kahandamistest, siis on kindlasti üsna vastupidav.

Eemal

#8 16.01.10 12:46

gia
Sell

Tänan!!!
Kui küsimusi, just võrgu osas tekib, siis "kiusan" jälle wink

Viimati muutnud gia (16.01.10 13:30)

Eemal

#9 16.05.10 22:01

võsakanha
Sell

Kana küsib nüüd mitu rumalat küsimust:
Kas fileepits on põhimõtteliselt seesama tehnika, millest tehakse kalamehevõrke?
Ja nagu ma aru saan, et tohiks need sõlmed liikuvad olla? Ehk siis ruudud jäävad püsima?
Kui ma nüüd õigele asjale pihta sain, siis kas kusagil netis oleks ka juhendavaid jooniseid leida? Ma veidi otsisin, aga ei leidnud...
(Kana unistab oma tibudele ronimisredeli tegemisest, aga ei tahaks traatidega ühenduskohti siduma hakata.)

Ei uhkes mundris kuked seda tea,
kui tähtsaid mõtteid täis on kanapea!
(Postikana laul)

Eemal

#10 22.05.10 23:17

gia
Sell

Leidsin youtube`st mõned õpetusvideod smile
http://www.youtube.com/watch?v=AggNztFWBuU

Viimati muutnud gia (22.05.10 23:49)

Eemal

#11 23.05.10 15:24

egater
Sell

võsakanha kirjutas:

Kana küsib nüüd mitu rumalat küsimust:
Kas fileepits on põhimõtteliselt seesama tehnika, millest tehakse kalamehevõrke?

Kunagi küsisin ühe kalamehe käest ja sain aru, et on mingid erinevused sõlme tegemisel, aga olemuselt on need sarnased küll
Edit: leidsin kalavõrgu tegemise video ja sõlm ongi veidi teisiti tehtav.

võsakanha kirjutas:

Ja nagu ma aru saan, et tohiks need sõlmed liikuvad olla? Ehk siis ruudud jäävad püsima?

Veidi on sõlmed siiski liigutatavad, aga üsna tugeva ja hea võrgu saab kindlasti.

võsakanha kirjutas:

kas kusagil netis oleks ka juhendavaid jooniseid leida? Ma veidi otsisin, aga ei leidnud...

Otsida tasub nii - netting otsisõnana toob välja peamiselt võrgu ja võrgu tihedusel põhinevad pitsid
Lacis jälle annab pigem tikandiga täidetud fileepitsi
Ka make net  annab tulemuseks õpetusi (olen leidnud teistsuguseid võrgusõlmi kui filee)

Viimati muutnud egater (23.05.10 14:54)

Eemal

Foorumi jalus